Paikallisuutiset
Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvanut keskipohjalaiskunnissa – Tapaukset yhä vakavampia
Lastensuojeluilmoitusten määrä Keski-Pohjanmaalla Soiten alueella on kasvussa. Viime vuonna ilmoituksia tehtiin 2090 kappaletta, kasvua toissavuoden 1793 tapaukseen verrattuna on noin kuudennes.
Soiten palvelualuejohtajaMinna Lönnbäck ilmoitusten määrän kasvaminen ei ole kuitenkaan yksinomaan huono asia.
- Se kertoo siitä, että lasten ja perheiden hyvinvointiin kiinnitetään huomiota. Mutta toivoisin, että meillä olisi palveluverkosto, jossa perheet saisivat tarvitsemansa avun ja tuen aikaisemmassa vaiheessa lähellä arkea. Huolestuttavaa on se, että monella lapsella on ongelmia koulunkäynnin kanssa, kouluun ei mennä, se ei kiinnosta.
Suurin osa ilmoitusten esiin nostamista asioista ratkeaa ilman perhetukipalveluiden tai lastensuojelun apua. Kuitenkin laitoksiin sijoitettujen nuorten osuus kasvoi. Kaikkiaan sijaishuollossa oli sekä viime että toissa vuonna 166 lasta. Avohuollon asiakasmäärä jopa laski, viime vuonna asiakkaana oli 380 ja edeltävänä vuonna 580 lasta.
Perheiden on vaikea saada apua varhaisemmassa vaiheessa. Johanna Alatalo Lastensuojelun vastuualuejohtaja, Soite
- Kiireellisiä sijoituksia tehtiin viime vuonna 50 kappaletta mikä taas on ilmoitusten määrän nähden vähän.
Lönnbäckin mukaan eritoten pienet lapset ja teini-ikäiset korostuvat lastensuojeluilmoituksissa. Syissä näkyvät korostuneesti päihteet, mielenterveysongelmat ja vanhempien jaksamattomuus.
- Pienten lasten kohdalla on kyse vanhempien päihteiden käytöstä ja mielenterveysongelmista. Teini-ikäisten kohdalla myös usein syynä on raju päihteiden käyttö ja enää ei puhuta alkoholista vaan huumeista ja lääkkeiden väärinkäytöstä, hän toteaa.
Lastensuojelun vastuualuejohtajaJohanna Alatalon mukaan peruspalveluiden niukat resurssit ja kankea toiminta näkyvät myös osaltaan lastensuojeluilmoitusten määrän kasvuna.
- Perheiden on vaikea saada apua varhaisemmassa vaiheessa. Palvelut eivät rakennu asiakkaiden tarpeista käsin, vaan luodaan jokin konsepti, johon asiakkaan on sovittava – tai hän jää ilman apua.
Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi vajaat kymmenen prosenttia.
- Kohtuu korkeisiin määriin päästiin. Viime vuonna tuli 1271 lastensuojeluilmoitusta tai muunlaista yhteydenottoa lapsen tuen tarpeen arvioimiseksi. Näihin lukeutuvat esimerkiksi ennakolliset lastensuojeluilmoitukset syntymätöntä lasta koskevista huolista, lastensuojelun palvelupäällikköKaija Jokela Kalliosta kommentoi.
Ilmoitusten myötä esiin tulevat tapaukset ovat kuitenkin keskimäärin vakavampia, ja yhä useampi päätyy ilmoitusten perusteella lastensuojelun asiakkaaksi. Jokelan mukaan puutteet muiden palveluiden, kuten aikuisten mielenterveyspalveluiden ja lasten psykiatristen palveluiden saatavuudessa näkyvät lastensuojelun luukulla. Viime vuonna Kallion alueella lastensuojelun asiakkaina oli 471 lasta ja nuorta.
- Vuoteen 2017 verrattuna tapahtui kyllä melkoista kasvua, silloin oli 430 asiakasta. Vuonna 2017 Kallion alueella oli pitkäaikaisesti sijoitettuna 88 ja viime vuonna 135 lasta. Sijaishuollon tarve on kasvanut räjähdysmäisesti, Jokela kuvailee.
Viime vuoden 1271 ilmoituksesta 820 koski uusia tapauksia, loput 451 henkilöitä, jotka olivat jo valmiiksi lastensuojelun avohuollon asiakkaina. Kaikkien uusien asiakkaiden kohdalla tehdään aina palvelutarpeen arviointi, minkä perusteella päätetään jatkotoimista.
- 42 lasta siirtyi palvelutarpeen arvioinnin jälkeen sosiaalihuoltolain mukaisiin palveluihin ja 82 lasta siirtyi suoraan lastensuojeluasiakkuuteen. Muiden osalta arvioinnin tulos oli se, että peruspalveluiden, kuten perheneuvolan, koulun antaman oppilashuollon tai päivähoidon tarjoama tuki on riittävä ja näiden tapausten osalta prosessi päättyi, Jokela sanoo.
Kommentti
Lastensuojelu-ilmoitus
Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, yksityishenkilö myös nimettömänä.
Viranomaisilla ja esimerkiksi opettajilla on velvollisuus lastensuojeluilmoituksen tekemiseen työnsä kautta ilmi tulleissa mahdollisesti lastensuojelua vaativissa tapauksissa.
Vuonna 2017 lastensuojeluilmoitus tehtiin 76 116 lapsesta.